Hieronder vind je de meest gestelde vragen over glasvezel in het algemeen. Staat je vraag er niet tussen, kijk dan bij de andere veel gestelde vragen, of neem contact met ons op.
Zodra het groene glasvezelmagazine klaar is wordt het huis aan huis verspreid in de hele gemeente. Daarna kunt u het startpakket aanvragen waar ook het magazine bij zit.
Met glasvezel kun je alles wat je al kon en nog veel meer. Met glasvezel is het mogelijk om een zeer hoge datatransportsnelheid te halen (zie ook de volgende vraag). Daardoor is het mogelijk om zeer snel internet te krijgen, digitale TV van zeer goede HD kwaliteit, telefonie (VoIP) en diverse andere diensten zoals beveiligings- en zorgdiensten (blijf langer wonen in je eigen huis). Ook kunnen alle films direct worden afgespeeld en kan er veel beter worden gegamed en thuiswerken of in de cloud gaat probleemloos. Bovendien: voor alle toepassingen is maar één aansluiting nodig.
Het unieke aan glasvezel is, dat je met glasvezel naast heel snel gegevens binnenhalen (downloaden) ook met diezelfde grote snelheid gegevens kan versturen (uploaden). Snel kunnen verzenden is belangrijk voor bijvoorbeeld camerabewakings- en beeldzorgdiensten. Maar ook als je foto’s of grotere bestanden wilt versturen is het erg prettig als dit met een hoge snelheid kan, dan kost dit veel minder tijd. En dat geldt vooral als je werkt in de ‘cloud’.
Integendeel, gemiddeld is een glasvezelaansluiting goedkoper. Je moet de kosten voor alle diensten die je nu hebt maar eens optellen; internet, televisie, telefoon. Dat is een behoorlijk bedrag. De dienstenproviders op glasvezel dienen met elkaar te concurreren met aantrekkelijke pakketten en scherpe prijzen op het glasvezelnetwerk. Op de kabel heeft Ziggo op dit moment het monopolie en kan zelf haar prijzen verhogen wanneer het haar uitkomt.
Ten opzichte van traditionele (koperen)netwerken verbruikt communicatie via glasvezel veel minder energie. Verder is glasvezel milieuvriendelijk vanwege het feit dat er geen (giftige) metalen in de grond gaan. Bij het winnen van koper in de kopermijnen worden veel chemicaliën gebruikt, die een verwoestende werking hebben op de omliggende natuur.
De voordelen van een aansluiting op het glasvezelnetwerk op een rijtje:
De kostenverschillen met de huidige situatie variëren per gebruiker. Als vuistregel kun je zeggen dat een gemiddeld huishouden nu ongeveer 60-70 euro betaalt voor de combinatie van internet, telefoon, radio en televisie. Afhankelijk van de compleetheid van de diensten (bijvoorbeeld de internetsnelheid en het aantal zenders) kan dat meer of minder zijn. Dienstenaanbieders via het glasvezelnetwerk bieden hun diensten aan vanaf 49,15 euro. Inclusief minimaal 1000 Mb internet up- en downloaden, televisie (ook HDTV), radio en telefonie.
Elke aansluiting wordt direct op een wijkcentrale (PoP) aangesloten. Je aansluiting wordt dus niet via een straatkast en één of meerdere wijkkasten naar de centrale aangesloten. Per dorp of wijk komen 1 of meerdere centrales die onderling met elkaar dubbel gekoppeld worden. Indien er een kabelbreuk tussen de centrales is, wordt direct de verbinding via een andere centrale door gekoppeld. Elke centrale is vanzelfsprekend voorzien van een noodstroomvoorziening.
Die garantie is er nooit honderd procent, maar glasvezel en ondervindt in principe geen hinder van storingen van buitenaf, zoals bliksem. Koperen kabels wel. Glasvezel is daarnaast onverwoestbaar en zeer betrouwbaar.
Breedband is een ander woord voor ‘super snel internet’. Zowel de kabel, ADSL via telefoonlijn als glasvezel vallen hieronder.
Glasvezel is een flinterdunne en ijzersterke glasdraad. Met behulp van weerkaatsing van licht kunnen gegevens via glasvezel op lichtsnelheid worden getransporteerd: razendsnel dus. Glasvezel is onverwoestbaar en ondervindt geen hinder van storingen van buitenaf. Daardoor is het zeer betrouwbaar.
Storingen zijn bij glasvezel zijn zeer zeldzaam, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan zal dit zo snel mogelijk opgelost worden. Vaak merk je als klant niets van een storing: het signaal wordt dan verstuurd via een ander verdeelstation. Storingen meld je aan jouw provider.
Glasvezel is een flinterdunne en ijzersterke glasdraad. Met behulp van weerkaatsing van licht kunnen gegevens via glasvezel op lichtsnelheid worden getransporteerd: razendsnel dus. Door gebruik te maken van meerdere kleuren licht worden miljoenen bits per seconde verzonden.
Het unieke aan glasvezel is, dat naast heel snel gegevens kunt binnenhalen (downloaden) ook met diezelfde grote snelheid gegevens kan versturen (uploaden). Snel kunnen verzenden is belangrijk voor bijvoorbeeld camerabewakings- en beeldzorgdiensten. Maar ook als je foto’s of grotere bestanden wilt versturen is het erg prettig als dit met een hoge snelheid kan, dan kost dit veel minder tijd.
Glasvezel is zeer stabiel en betrouwbaar waardoor dat bijvoorbeeld thuiswerken probleemloos en snel gaat.
Die is in de toekomst haast oneindig, tot aan meerdere Terabits per seconde (één miljoen Mb). In het begin is de snelheid van het glasvezel minimaal 500 Mbps, die snelheid zal hoger worden wanneer techniek dat vereist en toestaat.
Lang. Glasvezel wordt niet voor niets ook ontzettend veel gebruik in de bouw. Glasvezel is oersterk. Of eigenlijk: onverwoestbaar. De aannemer geeft een garantie van 30 jaar op het glasvezelnetwerk.
Alhoewel je huidige internetverbinding (waarschijnlijk via coax of ADSL) op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik neemt al jaren sterk toe (40% per jaar) en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel kan namelijk een bijna oneindig hoge snelheid aan, zowel met downloaden als uploaden.
Koperen netwerkeigenaren proberen met slimme technieken hun netwerk in de lucht te houden en meer snelheid te bieden. Ze passen zelfs glasvezel toe in delen van hun netwerk omdat koper niet meer toereikend is. Wij zien dit als tijdelijke oplossingen: lapmiddeltjes om de klant zoet te houden.
Koperen kabels hebben een degelijke downloadsnelheid, maar een veel lagere uploadsnelheid. Dat is de snelheid waarmee je zelf data naar het internet stuurt. Dit merk je vooral met camera’s, die gaan haperen omdat de beelden niet snel genoeg kan versturen. Bij glasvezel is uploadsnelheid altijd even hoog als de downloadsnelheid. Cruciaal voor de toekomst, waarbij het gebruik van beeldbellen (zelfs via 3D of hologram), zorg op afstand en smart living (domotica) zal toenemen.
Met glasvezel kun je supersnel internetten, alle vormen van (ultra) HD TV bekijken, radio luisteren en goedkoop telefoneren.
Dan is de kans groot dat we dan de komende jaren verstoken blijven van glasvezel en modern internetten moeten missen.
Je internetverbinding zal minimaal 500Mbps download én upload zijn. Wil je meer dan kun je dat bestellen bij je provider. 1 gigabit kun je nu al bestellen. De glasvezel heeft vooralsnog geen grenzen als het om snelheid gaat. De limiet wordt bepaald door de elektronica, er hoeft dus in de toekomst niet opnieuw gegraven te worden. De apparatuur die we nu gebruiken maakt het nu al mogelijk om tot 10Gbps te uploaden en downloaden.
Ja, een belangrijke eigenschap van glasvezel is dat het niet gevoelig is voor storingen van buitenaf. Zo kan bijvoorbeeld de bliksem niet via de glasvezel je woning in brand zetten of apparatuur vernielen, wat met de koperen kabels wel gebeurt.
Nadelen aan het overstappen op glasvezel zijn er nauwelijks. Natuurlijk, de aansluiting op glasvezel gaat niet vanzelf, maar het gaat wel erg gemakkelijk. Enig minpuntje is dat je van e-mailadres moet veranderen als je gebruikt maakt van een e-mailadres bij je huidige provider. Limburg Glasvezel heeft echter een handige e-mail overstaphulp, die ook van die switch een fluitje van een cent maakt. Daarnaast kunnen de ambassadeurs u helpen met het instellen ervan.
Zeker voor senioren is de aanleg van glasvezel cruciaal. In de toekomst zal het gebruik van digitale (mantel)zorg toenemen. Om ouderen op afstand te kunnen monitoren via camera’s, is een zeer snel internet noodzakelijk. Een verbinding met zowel een hoge upload- als downloadsnelheid. Alleen glasvezel heeft die eigenschap.
Een gemiddelde internetverbinding heeft op dit moment een snelheid van 50 Mbps. Glasvezel levert in het begin minimaal 500 Mbps, en die snelheid zal alleen maar toenemen. Bij de huidige internetverbindingen ligt de uploadsnelheid echter een stuk later dan 50 mbps. Meestal zo’n 10% van de downloadsnelheid. Bij glasvezel is die net zo hoog als de downloadsnelheid, minimaal 500 Mbps dus.
Glasvezel is superieur aan koper. Dat klinkt inderdaad als een verkooppraatje, maar het is ook écht zo. Veel kabelaanbieders in Nederland gebruiken in hun netwerk al glasvezel, ADSL wordt in sommige gebieden al afgeschaft.
Je profiteert meteen van de voordelen van glasvezel. Daarnaast is het van belang dat we nu overstappen, omdat het anders nog wel eens meer dan tien jaar kan duren. En dan lopen we in deze regio hopeloos achter op de rest van Nederland.
In Nederland staan circa 6,5 miljoen huizen waarvan er ruim 3 miljoen al glasvezel hebben.
Voor de regio is het ontzettend belangrijk dat er een complete glasvezeldekking komt. We verliezen onze status als interessante vestigingsregio voor bedrijven en voor de leefbaarheid is het ook van cruciaal belang. De problemen in het buitengebied en op de industrieterreinen zijn wel duidelijk, maar ook in de kernen komen we straks te kort. In sommige dorpen en wijken merken ze nu al de problemen.
Elke aansluiting wordt direct op een wijkcentrale (PoP) aangesloten.Je aansluiting wordt dus niet via een straatkast en één of meerdere wijkkasten naar de centrale aangesloten. In de gemeente komen veel centrales die onderling met elkaar dubbel gekoppeld worden. Indien er een kabelbreuk tussen de centrales ontstaat, wordt direct de verbinding over een andere centrale door gekoppeld. Elke centrale is vanzelfsprekend voorzien van een accu-noodvoorziening.
In de toekomst zullen ook de meest simpele internethandelingen meer data kosten. Dus ook als je weinig gebruik maakt van internet, is glasvezel interessant. Denk aan het bekijken van een website: die zullen veel geavanceerder worden. Maar ook meer en meer huishoudelijke apparaten gaan gebruik maken van internet. TV komt straks alleen nog via een internet-stream in jouw woning. De internetverbinding moet dus van goede kwaliteit zijn om ook goed beeld te krijgen.
De kostenverschillen met de huidige situatie variëren per gebruiker. Als vuistregel kun je zeggen dat een gemiddeld huishouden ongeveer 60-70 euro betaalt voor de combinatie van internet, telefoon, radio en televisie. Afhankelijk van de compleetheid van de diensten (bijvoorbeeld de internetsnelheid en het aantal zenders) kan dit meer of minder zijn. Dienstenaanbieders via het glasvezelnetwerk bieden hun diensten aan voor rond de 52,50 euro. Inclusief minimaal 500 Mbps up- en downloadsnelheid, televisie (tot 8K Ultra HD TV), radio en telefonie.
De gemeente investeert niet in een glasvezelnetwerk. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de noodzaak voor en de behoefte aan glasvezel en daarbij vastgesteld dat het hard nodig is. Commerciële partijen willen echter geen glasvezel aanleggen. Gemeenten mogen zich niet op deze markt begeven.
De gemeente ondersteunt de glasvezelcampagne. Als er voldoende deelname is en het netwerk word aangelegd door een netwerkbedrijf.
Het is een initiatief met als missie het realiseren van toekomstbestendig glasvezelnetwerk voor alle inwoners en bedrijven in de provincie Limburg, tegen zo laag mogelijke tarieven voor de inwoners. In de kernen, op bedrijventerreinen en in het buitengebied.
Voor de regio is het ontzettend belangrijk dat er een complete glasvezeldekking komt. We verliezen onze status als interessante vestigingsregio voor bedrijven en ook voor de leefbaarheid is van het cruciaal belang. De problemen in het buitengebied en op de industrieterreinen zijn wel duidelijk, maar ook in de kernen komen we straks te kort.
Stel je eens voor dat we nu je internetverbinding afnemen en je de snelheid van vijftien jaar geleden teruggeven (128 Kbps). In deze situatie zit onze gemeente over tien jaar, als we er nu niets aan doen.
Nee, als je GRATIS aangesloten wilt worden op glasvezel, dan moet je tijdens de campagne een abonnement afsluiten bij een van de providers.
Zowel internet, televisie, radio als telefonie.
Je kunt een keuze maken uit meerdere providers. Het contract dat je afsluit duurt maximaal 1 jaar en is daarna per maand opzegbaar.
Ja, als je aangesloten wilt worden op glasvezel, dan moet je een abonnement afsluiten bij een van de providers. Dat contract gaat in op het moment dat de diensten geactiveerd worden. Het contract is vervolgens na 12 maanden opzegbaar.
Je zult je huidige abonnement wel op moeten zeggen. Dit doe je samen met de nieuwe provider. Bekijk de voorwaarden goed bij je provider.
Zie hiervoor het overzicht op deze website.
Zie het overzicht van de providers op deze website.
Samen met de nieuwe provider zeg je jouw huidige contract op. Dat hoeft pas als het glasvezelnetwerk is aangelegd en de diensten via glasvezel zijn geactiveerd in jouw woning.
Ja, zonder abonnement kun je geen gebruik maken van glasvezel.
Dat weten we niet. Het is aan die providers of ze willen leveren op ons glasvezelnetwerk. Ze mogen het dus wel, maar doen het niet.
Maar als u wilt dat er glasvezel komt, dient u nu een keuze te maken uit de deelnemende providers. Later overstappen naar bekende providers is dan mogelijk zodra zij besluiten om ook op dit netwerk hun diensten te leveren.
De twee grootste providers van Nederland, KPN en Ziggo, zetten in deze regio alleen in op internet via coax-kabel of ADSL of VDSL. Ze zijn niet geïnteresseerd, omdat voor hen glasvezel commercieel niet aantrekkelijk genoeg is.
Dit kun je controleren op https://www.e-fiber.nl/vergelijker
Elke provider biedt hulp met het overstappen op glasvezel. Hoe die hulp in elkaar steekt, verschilt per provider.
Het contract dat je afsluit duurt maximaal 1 jaar en is daarna per maand opzegbaar.
Een provider is een bedrijf dat glasvezel voorziet van een internet-, telefoon- en/of televisiesignaal. Via een abonnement kun je van deze diensten gebruik maken.
Bekijk een overzicht van de glasvezelproviders hier.
De twee grootste providers van Nederland, KPN en Ziggo, zetten in deze regio alleen in op internet via coax-kabel of ADSL. Ze zijn niet geïnteresseerd, omdat voor hun glasvezel commercieel niet aantrekkelijk genoeg is.
Bekijk een overzicht van de verschillende pakketten op onze inschrijfpagina.
Er is keuze genoeg. Bekijk een volledig overzicht van de verschillende pakketten op onze inschrijfpagina.
Bekijk een overzicht van de glasvezelproviders in de gemeente Gennep op onze inschrijfpagina.
Dat is sterk afhankelijk van welk pakket je nu hebt en voor welk glasvezelpakket je kiest. Eén ding is zeker: het glasvezelpakket dat je kiest heeft een veel hogere snelheid dan je gewend bent.
Dat kan op hier, maar ook op de website van de verschillende providers.
Als je vragen hebt over de keuze tussen de providers en de verschillende pakketten, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Gebruik daarvoor de contactpagina op deze website.
Dat verschilt per pakket. Er zijn simpele pakketten, maar ook alles-in-één-pakketten. Bekijk een overzicht op deze site.
Alhoewel je huidige internetverbinding (waarschijnlijk via coax of ADSL) op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst waarschijnlijk niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik zal de komende jaren sterk toenemen en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel kan namelijk een bijna oneindig hoge snelheid aan, zowel met downloaden als uploaden. De huidige verbinding kan dat niet.
Via deze site krijg je hulp bij de keuze voor het juiste pakket
De gemakkelijkste weg is om via deze site het juiste pakket uit te kiezen.
De gemakkelijkste weg is om via deze site het juiste pakket uit te kiezen.
Het enige dat je hoeft te doen om de beschikking te krijgen over glasvezel, is een abonnement afsluiten bij een van de providers die glasvezel in onze gemeente aanbieden.