Hoe werkt het - Limburg Glasvezel
Hulp? Hulp nodig? 085 888 7404

Hoe werkt het

Hoe werkt het

Wanneer je in Nederland een telecomnetwerk wil aanleggen, dan mag iedereen dat doen als je jezelf maar aan de regels van de Telecomwet houdt. Provincies en gemeenten moeten vervolgens het netwerkbedrijf faciliteren. Daarvoor mogen de netwerkbedrijven een beroep doen op de zogenaamde gedoogplicht. De gemeenten of provincies hebben, buiten toezichthouding en vergunningverlening, verder ook geen rol in een glasvezelproject.
Vaak sluit een netwerkbedrijf wel een convenant af met de gemeente, maar dat is niet meer dan een samenwerkingsovereenkomst waarin bijvoorbeeld vast is gelegd wat de leges bedragen, wat de degeneratiekosten zijn en hoe het toezicht op het werk door de aannemer is geregeld. Maar eigenlijk zijn dat allemaal zaken die allang ergens vastliggen. Een convenant is daarom niet noodzakelijk. Wel comfortabel.

Een abonnement bepaalt of je bij de 30% hoort
Het netwerkbedrijf mag dus een telecomnetwerk aanleggen. Voorafgaand aan de aanleg onderzoeken ze vaak eerst of dat het glasvezelnetwerk ook gebruikt gaat worden. Daarom houden ze ‘vraagbundelingscampagnes’. Tijdens zo’n campagne vragen ze de inwoners of ze er gebruik van willen maken. En als ze dat willen moeten ze een abonnement op internet nemen bij een van de providers die op het glasvezelnet haar diensten levert. (Dat abonnement gaat overigens pas in als het netwerk ook echt aangelegd is en nadat jouw aansluiting geactiveerd is en de bestelde dienst werkt.)
Vaak wordt er een minimale deelname-percentage gekoppeld aan het al dan niet aanleggen van het netwerk. In de Limburgse gemeenten is dat 30%.
Het verleden heeft geleerd dat zo’n campagne niet te lang moet duren. Meestal drie tot vier maanden. De inwoners moeten de tijd hebben om zich te informeren, maar daarna verwachten ze toch een keuze. En die keuze is de overstap naar een glasvezelprovider. Want je huidige provider levert helaas niet op dit glasvezelnetwerk. Dat mogen ze wel, maar doen ze niet. De reden is vaak dat ze zelf een netwerk hebben en alleen daarop hun diensten willen aanbieden. Wij vinden dat jammer maar kunnen hun standpunt niet veranderen.

De providers die leveren zijn onbekenden voor je. Dat komt omdat zij alleen op glasvezelnetwerken in Nederland leveren. En zo’n netwerk ligt er nog niet in alle gemeenten. Deze providers hebben al vanaf 2006 ervaring met glasvezel. Het zijn geen grote jongens, maar wel bedrijven die hun klanten waarderen. Ze leveren op diverse glasvezelnetten in Nederland waar in totaal ruim 3 miljoen adressen aan gekoppeld zijn. Ervaring genoeg dus. En wil je meer van ze weten, bezoek dan hun websites.

Na 3 maanden start de aanleg
Als de campagne afgelopen is, tellen we de abonnementen en kijken we of het gewenste percentage is gehaald. Vervolgens worden de vergunningen aangevraagd en de aannemer in stelling gebracht en kan deze na circa drie maanden starten met de aanleg. Eerst wordt de wijkcentrale geplaatst en verbonden met de hoofdaanvoer. Daarna worden de woningen allemaal aangesloten. De gezinnen die een abonnement hebben besteld, worden direct geactiveerd en kunnen gebruikmaken van de diensten via glasvezel. Ondertussen worden de andere woningen aangesloten en geactiveerd. Je hoeft dus niet te wachten totdat iedereen is aangesloten. Het aansluiten van circa 10.000 adressen duurt ongeveer een jaar.

Lees verder: Onder welke voorwaarden wordt het netwerk aangelegd.

Heb je nog vragen, bel 085 888 7404 of mail met ons.

Hoe werkt het
×